Yoga Maresme és el projecte principal i l’espai de l’Associació Akasha Yoga Mataró, associació sense ànim de lucre registrada a la ciutat (número 62985 al registre d’associacions), a través del qual s’articulen la resta de projectes socials.

Els nostres valors fonamentals són la promoció de l’empoderament mitjançant l’alineació de pensament, paraula, acció i emoció. Ens esforcem per practicar l’ahimsa (no-violència), la cura i l’amor incondicional per nosaltres mateixos, els altres i el planeta.

El nostre propòsit i missió és ajudar les persones a despertar per viure amb intenció conscient, inspiració, creativitat, empoderament, benestar, equilibri, unitat, compassió, connexió, comunitat, amor i alegria. 
Promovem una filosofia i experiència de vida conscient, en el marc d’una comunitat d’auto-cura i suport mutu.

Per a aconseguir aquests fins, des de l’associació realitzem les següents activitats en diferents formats con poden ser classes guiades, trobades, tallers, etc:

  • Tècniques de relaxació
  • Exercicis de respiració
  • Expressió corporal
  • Mindfulness
  • Pensament positiu

Actualment tenim en marxa quatre projectes socials que responen al nostre propòsit i finalitats com a associació: Salut Mental, Oncològic, Addiccions i Infants en Riscs Socials, i estem començant a preparar un altre per a dones maltractades.


Projecte Salut Mental

El projecte Salut Mental va ser motivat per l’experiència personal de Jordana amb la salut mental. El seu pare era psiquiatre i també patia una malaltia mental arrel del suïcidi de la seva mare, quan ell tenia disset anys. Jordana va ser diagnosticada amb trastorn bipolar i psicosi a l’edat de quaranta anys, malalties de les quals es va curar. A partir de la seva pròpia experiència personal, va arribar a creure que la malaltia mental és producte del trauma i la manca de suport de la societat en temps de crisi i transformació. Però amb els recursos i l’orientació adequats, podem passar per aquestes transicions de vida difícils i no tenen per què suposar una cadena perpètua de medicina i teràpia.

El projecte de salut mental és molt estimat per Jordana. Imparteix una classe setmanal gratuïtament en col·laboració amb el Centre de Formació i Prevenció (CFP), una entitat sense ànim de lucre de Mataró que ofereix programes d’atenció especialitzada a col·lectius en risc d’exclusió social al Maresme des de finals dels anys setanta. La classe de Jordana pretén ajudar les persones a trobar una nova motivació i inspiració per a la vida, mitjançant el yoga, la meditació, tècniques de Mindfulness, Breathwork, la connexió amb el propòsit i la missió i la fe en alguna cosa més gran que nosaltres.

S’ha demostrat que el yoga i la meditació alleugen els alts i baixos de la mania i la depressió, ja que se centren a trobar el camí mitjà, el camí de la neutralitat i l’equilibri. La disciplina i la pràctica proporciona estabilitat i força per ajudar-nos a afrontar els reptes de la vida. Els estudis demostren que el Mindfulness pot alleujar l’estrès i l’ansietat, promovent la consciència viva actual. Deixem anar el patiment del passat i la preocupació i la por del futur, ja que la pràctica cultiva un descobriment d’obertura mental de plena consciència en el moment present.

A Yoga Maresme ens agradaria ampliar aquest projecte a més grups de suport per a una millor salut mental de la comunitat. Compartir històries, experiències, coneixement i saviesa, sanar en comunitat i créixer i transformar junts cap a la salut mental i el benestar mitjançant mètodes de curació alternatius més enllà de la medicació.


Projecte Oncològic

A Yoga Maresme oferim classes gratuïtes de yoga, meditació i Mindfulness als pacients que estan rebent tractament per al càncer. Aquestes classes ajuden a recuperar la força, l’equilibri, la flexibilitat i són un espai segur i nutritiu per promoure la salut i la curació. Creen un ambient alcalí al cos, on el càncer té molta més dificultat de reproduïr-se. S’ha demostrat científicament que el yoga i la meditació per als pacients amb càncer alleugen el dolor, la fatiga, l’estrès, l’ansietat i la depressió, així com redueixen el risc de recurrència. Ambdues modalitats milloren la qualitat del son i l’estat d’ànim, promouen el pensament positiu i la creativitat, milloren el benestar i ens ajuden a trobar un propòsit en la vida.

En lloc de posar un pegat a la malaltia, busquem guiar els nostres estudiants perquè arribin a l’arrel central del desequilibri, perquè puguin curar-se realment a nivell físic, mental, emocional i espiritual i viure amb més pau, satisfacció, presència i més consciència que abans que emmalaltissin. En la filosofia del yoga i la meditació, la malaltia és una crida d’atenció per a implementar canvis de vida. És a través del patiment que responem a aquesta crida, que ens porta al creixement i l’evolució. Un cop hem après les lliçons de vida que ens ha donat la malaltia, ja no la necessitem i ens guarim.


Projecte Addiccions

Les dues causes principals de l’addicció són el trauma i el desequilibri en la salut mental. Mitjançant el yoga i la meditació podem alleujar l’estrès i l’ansietat, així com calmar el sistema nerviós. A través de la connexió cos-ment, podem prendre consciència de les emocions negatives reprimides que en el cos ens poden estar perjudicant i mitjançant les postures i la pràctica de deixar-nos anar. Podem aprendre a expressar-les lliurement de manera equilibrada. La disciplina de la pràctica ens ensenya a posar límits a nosaltres mateixos i als nostres desitjos, i augmenta la nostra vibració perquè ja no necessitem l’addicció. Es diu que es necessiten quaranta dies per canviar un hàbit i superar una addicció. Quan aquests poderosos ensenyaments s’apliquen a la nostra vida quotidiana, els hàbits poc saludables desapareixen. I amb la pràctica continuada, el sistema nerviós parasimpàtic s’activa regularment, creant una resposta de repòs i relaxació, i evitant la recurrència de l’addicció després de la recuperació.

A Yoga Maresme també creiem que l’addicció pot derivar d’una manca de connexió amb un mateix, quelcom superior a nosaltres mateixos, i el propòsit i la missió de la nostra ànima. Quan ens perdem aquesta connexió, és possible que intentem omplir el buit amb coses externes com menjar, cafè, cigarrets, drogues, jocs d’atzar, xarxes socials, compres compulsives o temps davant la pantalla, per citar-ne alguns. Malauradament, res pot omplir aquest buit, ni tan sols una parella, ja que no es pot omplir des de fora de nosaltres mateixos, només des de dins. Quan ens connectem amb el perquè som aquí, aleshores la vida té sentit, i les substàncies exteriors i les addiccions ja no són necessàries.
El yoga i la meditació ens proporcionen les respostes a les nostres preguntes transcendentals i equilibren la nostra connexió ment, cos, cor i ànima perquè puguem tornar a la nostra essència il·limitada, realitzada més enllà de qualsevol experiència limitada que el món material pugui oferir.

El yoga i la meditació haurien de ser una part integral de qualsevol procés de rehabilitació, ja que ajuden el cervell a curar-se de l’addicció, així com augmentar els nivells de les hormones GABA, serotonina i dopamina per sentir-se bé, facilitant el pas pel dolorós procés d’abstinència. Actualment estem buscant finançament per iniciar aquest projecte el més aviat possible, amb la idea d’oferir classes de yoga, meditació, Mindfulness i respiració, així com grups de suport a persones que pateixen addicció.


Projecte Infants en Riscs Socials

Els infants amb risc d’exclusió social i similars són més propensos a patir estrès, ansietat, TDA, TDAH, baixa autoestima i problemes de salut mental a causa de la manca d’estabilitat a la llar i l’entorn més immediat. El yoga i la meditació poden proporcionar un refugi segur d’estructura, disciplina, enfocament, fortalesa, flexibilitat i equilibri a tots els nivells. Milloren la qualitat del son, l’atenció, la memòria, el rendiment acadèmic i el comportament a l’aula, ajudant els infants en risc a superar les limitacions del seu estatus socioeconòmic i oferint-los més oportunitats per al seu futur.

Ens agradaria rebre finançament per oferir classes setmanals gratuïtes de yoga i meditació als infants en riscs socials de l’escola primària per ajudar-los física, emocional, mental i espiritualment en el seu camí cap a l’èxit i l’abundància. Creiem que la pràctica i la filosofia del yoga i la meditació poden ser un model positiu de suport perquè aquests nens floreixin a la nostra comunitat i a la societat en general.


Participa i Col·labora

Si sents que algun d’aquest projectes pot ajudar-te posa’t en contacte amb nosaltres.

Si tu o la teva entitat voleu col·laborar o finançar d’alguna manera en aquests projectes, contacta’ns.

Moltes gràcies!