salut integral

Davant les mesures decretades avui per la Generalitat de Catalunya, a l’equip de Yoga Maresme ens agradaria compartir algunes reflexions. Hem escrit des del cor un petit manifest: La salut és integral. 

Moments complexos

El departament de Salut anomena aquestes mesures al seu web oficial com a “mesures especials de contenció de l’activitat laboral i social, de la mobilitat i en matèria de salut pública per aturar la transmissió del virus de la COVID-19 i per protegir la salut de la població del territori”. 

Sabem que són moments delicats, on s’han de prendre decisions amb rapidesa, buscant frenar la pandèmia i protegir les persones més vulnerables. 

La salut integral i les persones

Ara bé, el concepte de salut és molt ampli, i les mesures no poden anar en detriment de les persones. Si prioritzem l’activitat econòmica i les restriccions per davant de la salut mental, física, emocional i espiritual de les persones, al final les mesures se’ns tornaran en contra. 

 

Des de l’inici ens hem esforçat per assegurar un espai i una pràctica segures i respectuoses amb les persones i les mesures. I ara ens sentim en contradicció. Perquè tancar dificulta cuidar de la salut entesa de manera àmplia i integral. 

La pràctica d’activitat física és clau per a la bona salut. La vida no es pot limitar només a treballar i dormir, doncs és insostenible. 

Com bé ha indicat la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, l’esport és un servei essencial, part de la solució davant l’emergència actual. L’activitat física té nombroses avantatges científicament provades, tals com:

  • millora del metabolisme

  • millora del sistema immunològic

  • prevenció davant el càncer

  • prevenció davant malalties cardiovasculars

  • reversió parcial de la diabetis tipus 2

  • ajuda a evitar la pèrdua de massa òssia i muscular

  • porta a augmentar l’autoestima i millorar l’estat d’ànim 

La necessitat actual del yoga

Justament ara, que volem una societat sana i protegida, ressaltem la importància de la pràctica del yoga, que ens dota d’eines per cuidar la salut des d’una perspectiva holística. 

El yoga pot ser considerat, des d’una mirada occidental, com a esport. També es pot dir que és cultural. Però el yoga va molt més enllà. Es tracta d’una pràctica integral i espiritual que engloba totes les vessants de l’ésser humà. És una manera de viure, que ens dota d’eines per afrontar el dia a dia d’una manera més equànime, des de l’equilibri, sense deixar-nos emportar per les circumstàncies i la reactivitat. 

El yoga té el poder de transformar les persones, de despertar la consciència fent que cada moment, cada instant, el gaudim com un regal, enriquint la vida i l’existència. Té un component espiritual i de valors universals que precisament en moments com l’actual no podem deixar de banda. 

Seguim endavant!

Es per això que, amb tot el respecte i cura per les circumstàncies, i amb més o menys traves, l’equip de Yoga Maresme seguirà oferint-vos espais i pràctiques per seguir nodrint cos, cor ment i ànima. De moment, durem a terme més del 90% de les classes a través de zoom. 

Ara més que mai mantenim el focus en expandir-nos, seguim transformant-nos en el canvi de paradigma que vivim. 

Us agraïm profundament tot el vostre suport. 

L’equip de Yoga Maresme

Fonts consultades:

CatSalut

Unió de Federacions Esportives de Catalunya

SimplyHealth

 

© 2019 Yoga Maresme

Segueix-nos: